Veel gestelde vragen​

Op deze pagina vind je verwijzingen naar veel gestelde vragen over het halen van het rijbewijs, examens, theorie en lespakketten. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op.

Algemene vragen

De rijles begint bij jou voor de deur, vanaf de eerste minuut zit je zelf achter het stuur. Mocht je een keer op school of op je werk opgehaald willen worden is dit ook mogelijk.

Geef dit zo snel mogelijk door, zodat op dat tijdstip een andere leerling een rijles kan inplannen. Als je minimaal 48 uur van tevoren doorgeeft dat je niet kan, wordt de les niet doorberekend.

Je plant zelf jouw rijlessen in via de rijbewijsapp. Vooruitplannen kan zover als je zelf wilt. Na het inplannen ontvang je automatisch een mail met daarin de gemaakte afspraken. Vooraf aan de les krijg je nog een pushbericht, zodat je weet wanneer de rijles begint.

Om de weg op te mogen, wil het CBR op de hoogte zijn van jouw medische gezondheid. Mocht je bijvoorbeeld beperkingen hebben aan armen of benen of medicijnen slikken, willen zij dit weten. Aan de hand van een vragenlijst wordt gecheckt of je geschikt bent om auto te mogen rijden.

Een tussentijdse toets is een proefexamen dat plaatsvindt als je op ongeveer 75% van je rijopleiding bent. Na deze toets weet je beter wat je kunt verwachten tijdens het praktijkexamen. De examinator vertelt je wat goed gaat en wat je nog kan verbeteren. Tijdens de tussentijdse toets kun je een vrijstelling verdienen voor bijzondere verrichtingen, zoals parkeren en omkeren. Als je deze vrijstelling haalt, hoef je de verrichtingen niet meer te doen op het eerste praktijkexamen. 

Het praktijkexamen duurt circa 55 minuten, inclusief een voor-  en nabespreking. De rit zelf duurt ongeveer 35 minuten. Vijftien minuten hiervan rijd je op navigatie. Daarnaast worden er twee bijzondere verrichtingen getoetst (*zonder vrijstelling). Het CBR ziet graag dat je veilig, vlot en zelfstandig deelneemt aan het verkeer. Alle facetten van het auto rijden komen aan bod. Het kan niet helemaal foutloos, het gaat om het totaalbeeld.

Vragen over het Lespakket

Een les duurt 50 minuten.

Dit is per persoon verschillend, maar gemiddeld zijn er tussen de 40 en 45 lessen (50 min.) nodig. Tijdens de proefles wordt er een inschatting gemaakt van het aantal lessen dat jij nodig hebt.

Bij voorkeur betaal je bij aanvang de totale pakketprijs. Het is in overleg ook mogelijk het pakket in 2 termijnen te betalen.

  • Bij aanvang de helft en na les 10 het restbedrag.

Vragen over theorie

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  • Gevaarherkenning: Dit gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie, hierover krijg je 25 vragen waarvan er minimaal 13 goed dienen te zijn.
  • Kennis: In dit gedeelte laat je zien dat je feiten en regels kent. Hierover krijg je 12 vragen en dienen er minimaal 10 goed te zijn.
  • Inzicht: Hierbij laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen. Hier krijg je 28 vragen over en dien je er 25 juist te beantwoorden.

Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je 2 testvragen.

Ter voorbereiding op je theorie-examen biedt In Control je de mogelijkheid om dit online te oefenen. In samenwerking met Vekabest worden er verschillende trainingen aangeboden. Deze trainingen kan je online bestellen

Je vraagt je theorie-examen zelf aan via de website van het CBR 

Het theorie-examen kost € 48,- (*per 1 januari 2024).